De voorzitter van de gebiedscommissie Charlois heeft toegezegd dat hij op zoek gaat naar mogelijke oplossingen voor de gedupeerde bewoners van de asbest-flat in Rotterdam-Zuidwijk. De bewoners bezochten woensdagavond een bijeekomst waar ze werden voorgelicht door de GGD en asbestspecialisten. Deze bijeenkomst vond plaats op initiatief van de gebiedscommissie-voorzitter Ronald Tol. “Deze mensen zijn zelf eigenaren van de woningen en dus heeft de gemeente hier formeel geen enkele rol in. Maar we moeten er ook niet voor wegkijken. Deze mensen staan letterlijk op straat, en ik heb toegezegd te onderzoeken naar wat mogelijk is.”
Wat is er aan de hand?
Halsoverkop moesten de woningeigenaren half februari hun flatwoning in Rotterdam-Zuidwijk uit. Ze liepen toen al weken het risico asbest in te ademen. Een aannemer had de opdracht de raamkozijnen te vervangen en moest daarvoor de oude kozijnen verwijderen. Bij deze sloopwerkzaamheden is asbest vrijgekomen maar de aannemer heeft geen alarm geslagen. Wel staakt hij zonder opgaaf van reden de werkzaamheden. Dan zijn pas acht van de 24 woningen onder handen genomen. Asbest zit in veel woningen en zolang het vast zit, is er niets aan de hand. Het wordt gevaarlijk voor de gezondheid als het verpulvert tot kleine vezels die ingeademd kunnen worden. En dat is dus mogelijk gebeurd aan de Ruigenhoek.
Op stel en sprong huis uit
Half februari slaat één van de bewoners via de VVE alarm. De woningeigenaar heeft op eigen houtje de situatie laten onderzoeken en daaruit volgt dat er asbest is aangetroffen. De bewoners moeten dan op stel en sprong hun huis uit en worden ondergebracht in een hotel. Het gaat zo haastig dat de bewoners nauwelijks de tijd hebben om voldoende spullen mee te nemen. Schoolgaande kinderen moeten het stellen zonder hun boeken. Na een inventarisatie en metingen wordt besloten tot een beperkte sanering. Loszittende delen krijgen een coating en de besmette woningen worden gestofzuigd. Afgelopen weekend kregen de bewoners het fiat dat ze weer naar huis terug kunnen keren.
Nachtmerrie niet voorbij
Maar de nachtmerrie voor de bewoners is dan niet voorbij. Want bij thuiskomst blijken de flatwoningen asbestveilig maar niet asbestvrij. Wat is het probleem? Uit monsters blijkt dat er nog altijd asbest in de woningen aanwezig is. De sanering was dus niet grondig genoeg en de bewoners vrezen dat er nog altijd asbestvezels kunnen zitten in de bank, in de matras, in de vloerbedekking en in de tv.
Veilig terugkeren zonder gevaar voor de eigen gezondheid is er dus niet bij. Maar het spaarpotje van de VVE is inmiddels ook leeg. Een nog langere logeerpartij in het hotel kan niet betaald worden. De bewoners staan dus letterlijk op straat. En het is nog erger. De bewoners van de asbest-flat in Rotterdam-Zuidwijk zitten met de handen in het haar. Want er is ook geen rooie cent om de kosten te betalen om een grondige sanering van de woningen te kostigen. En er is geen verzekering die deze schade vergoedt. De inboedel- noch de opstalverzekering. Wie helpt de eigenaren van de asbestflat uit de misère? (Bron: RTV Rijnmond)