Laat uw Chroom-6 onderzoek uitvoeren door de specialisten van Verhagen Milieu Advies

In het verleden is de stof Chroom-6 toegevoegd aan verf, omdat Chroom-6 een roestwerende eigenschap heeft. Chroom-6 is een chroom die zich altijd bindt aan een andere stof zoals bijvoorbeeld zink of staal. Er is daardoor altijd sprake van een zogeheten Chroom-6 verbinding. Het is een stof die net als asbest vraagt om een heel zorgvuldige aanpak. Verhagen Milieu Advies maakt hier een passend plan van aanpak voor.

Wat is chroom?

Chroom is een metaal. Chroom wordt in de scheikunde aangeduid als Cr en heeft atoomnummer 24. De meest voorkomende vormen van chroom zijn Chroom-0, Chroom-3 en Chroom-6. Chroom-6 bindt zich altijd aan een andere stof, zoals zuurstof. Chroom-6 kan dus niet als puur Chroom-6 voorkomen. Na deze eerste binding aan zuurstof komt Chroom-6 vooral voor als chromaat en dichromaat. Chromaat en dichromaat binden weer aan een andere stof, zoals zink. We spreken daarom altijd over een “Chroom-6-verbinding”.

Elke Chroom-6-verbinding heeft een eigen kleur, aparte samenstelling en unieke eigenschappen. Chroom-6-verbindingen verschillen daarom bijvoorbeeld in hoe oplosbaar ze zijn in water. De mate waarin de Chroom-6-verbinding oplost in water is belangrijk, want dat is van invloed op het risico voor de gezondheid.

Waar zit Chroom-6 in?

Chroom-6 komen we vaak tegen. Het middel is veel gebruikt in verf, doordat het goed hecht aan metalen. Hierdoor is de toepassing heel breed: van vliegtuigen tot schepen, van gebouwen tot industriële toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan lantaarnpalen, bruggen, leidingen, treinen, vliegtuigen, schepen etc. Kortom in alle zaken die van staal zijn gemaakt, geverfd zijn en een beschermende laag bevat tegen roesten (Chroom-6). Ook van geïmpregneerd hout is bekend dat er Chroom-6 is voor gebruikt.

Maar wanneer dient er een onderzoek uitgevoerd te worden naar Chroom-6. De stof Chroom-6 kan vrijkomen bij het spuiten van chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Door het oppervlak te behandelen, laat de hechtende Chroom-6 laag los en komt in de lucht terecht. De losse delen die vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Chroom-6 onderzoek laten uitvoeren

Heeft u onderhoud gepland staan aan bijvoorbeeld een stalen constructie of element en vermoedt u dat de stof Chroom-6 is toegepast om het te beschermen tegen corrosie? Dan is het raadzaam om, voordat er gestart wordt met de werkzaamheden, een onderzoek te laten uitvoeren naar de aanwezigheid van Chroom-6. Verhagen Milieu Advies heeft de expertise en de middelen om een eventuele aanwezigheid aan te tonen.

Het is een stof die net als asbest vraagt om een heel zorgvuldige aanpak. Zolang de stof niet vrijkomt in de open lucht is er (nog) geen gevaar voor de gezondheid. Deze werkwijze is identiek als bij asbest. Door een Chroom-6 onderzoek uit te laten voeren, constateren onze specialisten of er Chroom-6 houdende materialen zijn toegepast en geven u een plan van aanpak hoe deze materialen verwijderd kunnen worden, zonder vrijkomen van Chroom-6 in de buitenlucht.

Wij adviseren u op maat hoe te handelen in de aangetroffen situatie van Chroom-6. Net als bij de verwijdering van asbesthoudende materialen is een heel gedetailleerd plan van aanpak eerste vereiste. Houd de werkomgeving voor uw medewerkers gezond en neem geen risico! Wij zijn graag uw partner voor het onderzoek en geven advies hoe hiermee om te gaan. Neem contact met ons op voor meer informatie over het Chroom-6 onderzoek.

Vraag vrijblijvend de kosten op voor een chroom-6 onderzoek