Het kabinetsvoorstel om asbestdaken per 2028 te verbieden is van de baan. Staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) wijzigde het oorspronkelijke voorstel op het laatste moment nog omdat het al dreigde te sneuvelen in de Eerste Kamer. Dat is nu ook gebeurd.
Uiteindelijk stemden VVD (12 zetels), SGP (2 zetels), PvdA (8 zetels), CDA (12 zetels) en PVV (9 zetels) tegen het plan. Daarmee is een ruime meerderheid in de Senaat (43 van de 75 zetels) tegen.
Dat is opmerkelijk omdat het voorstel vorig jaar oktober in de Tweede Kamer nog op een haar na met algemene stemmen werd aangenomen. Alleen de SGP stemde tegen.
Van Veldhoven probeerde vandaag nog haar voorstel te verzachten, door een ban op de lange baan te schuiven. Ze schreef over haar aanpassing richting de Senaat: ,,Uit het debat heb ik opgemaakt dat de leden van de Eerste Kamer in meerderheid het einddoel, een asbestveilige leefomgeving, onderschrijven. Maar ook de zorg over de proportionaliteit van een verbod in 2024 in relatie tot de haalbaarheid en betaalbaarheid van de sanering in voorgesteld tempo leeft breed in de Kamer.”
Dus besloot de bewindsvrouw op Infrastructuur en Waterstaat het wetsvoorstel niet langer 31 december 2024, maar 1 januari 2028 in te laten gaan. Het mocht niet baten. Veel Senatoren vrezen namelijk nog steeds dat het onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt voor mensen om zo snel hun dak te laten vervangen.
Stientje van Veldhoven reageert: ,,Helaas heeft de Senaat het verbod, waar tien jaar lang over gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad, uiteindelijk niet gesteund. Daarmee is er nu geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van deze laatste grote bron aan asbest in ons leefmilieu. Dat betreur ik.”
Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met ziekteverwekkend asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante meter gesaneerd, vorig jaar 10,8 miljoen en dit jaar zal het uitkomen op zo’n 12 miljoen. Het ministerie en betrokkenen zien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.
Bron: ad.nl