Het Roosendaals college van B en W wil in de eerste helft van 2018 helder hebben hoeveel asbest daken in de gemeente voor 2024 verwijderd moeten zijn.
Op vragen van de Roosendaalse Lijst (RL) over hoe Roosendaal met de nieuwe Rijksregels voor asbest wil omgaan, antwoordde wethouder Toine Theunis aanvankelijk dat ‘momenteel’ geen plannen zijn voor een inventarisatie. “Maar over een paar weken komt de duurzaamheidsagenda weer aan de orde. Het lijkt me goed het onderwerp asbest daaraan toe te voegen.”
Het Rijk wil om gezondheidsreden alle asbest uitbannen. Sinds 1994 geldt al een gebruiksverbod, vanaf 2024 wordt dat uitgebreid met een verbod op golfplaten daken waarin asbest zit. Die platen zijn door de jaren heen aangetast waardoor vezels kunnen vrijkomen en juist die vezels kunnen tot kanker of andere nare ziekten leiden. Er zijn tientallen miljoenen euro’s beschikbaar om bedrijven en particulieren te stimuleren de daken op een nette manier te laten verwijderen.
De vragen van RL hebben Theunis ‘een beetje wakker geschud’. “Ik denk dat het verstandig is, dat we wat gaan doen. Als je in 2023 begint, ben je te laat. Misschien valt het aantal asbestdaken in Roosendaal mee omdat de laatste twintig jaar veel bedrijven met golfplatendaken in het buitengebied verdwenen zijn.
Na de inventarisatie, worden ‘wellicht’ stimuleringsmaatregels opgesteld. “Ik denk in eerste instantie aan voorlichting en advies: burgers bij huizenverkoop wijzen op aanwezigheid van asbest en ze wijzen op de subsidieregeling van het rijk. Misschien kunnen we als gemeente ook financieel iets doen, maar daar kan ik geen bedrag op plakken.”
Controleren of mensen zich aan de nieuwe asbestregels houden, doet Theunis bij voorkeur samen met andere gemeenten. Nu doet de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant dat. Bron: BN de Stem