Asbest: ooit een wondermiddel, sinds 2005 volledig verboden in Europa. Toch is het sterk isolerende materiaal nog steeds aanwezig in overheidsgebouwen en private huizen, en eist het duizenden mensenlevens per jaar. “Europa heeft een plan nodig om asbest op een veilige manier te verwijderen.”
“Duizenden mensen zijn gestorven, sterven of zullen nog sterven als gevolg van asbest”, zegt Francisco Puche van Málaga Amianto Cero, een Spaanse anti-asbestalliantie. “Het is een grote en onbekende factor, en de gevolgen ervan worden massaal verzwegen.” Hij wijst in zijn eigen stad op een aantal watertanks op het dak van een gebouw, opgetrokken uit cement waarin asbestvezels verwerkt zijn. Maar vooral wijst hij op het gevaarlijke “spinnenweb” van asbest waarin veel mensen, vaak onbewust, verwikkeld zijn.
Asbest is nog steeds aanwezig in duizenden kilometers waterleidingen, openbare en particuliere gebouwen, magazijnen, tunnels, machines, schepen en treinen, niettegenstaande het geleidelijk aan wordt vervangen door andere materialen. Puche waarschuwt voor de gevaren als mensen aanpassings- of breekwerken uitvoeren in materialen die asbest bevatten. Als asbest breekt, komen er fijne vezels vrij die zich via de luchtwegen of de mond ophopen in het lichaam. Hij pleit bij Europa voor richtlijnen om op een veilige manier asbest te verwijderen. Asbest is in Europa verboden, maar nog vaak aanwezig in oudere gebouwen. Ondanks het verbod, blijft het gezondheidsrisico dus erg groot. Bron: ikgabouwen.knack.be